cholesterol

Nie bój się cholesterolu – Ansel Keys nas oszukał

To właśnie tej osobie – wątpliwej klasy specjaliście, zawdzięczamy pokutujące do dziś przekonanie świata medycznego, że tłuszcze nasycone są przyczyną miażdżycy i chorób serca. Keys bez skrupułów fałszował wyniki swoich badań, którymi udowadniał światu, że niski poziom cholesterolu przedłuża życie.
Dziś już wiadomo, że teoria ta jest niedorzeczna, obniżony poziom cholesterolu skraca życie, a nie je przedłuża – wskaźnik śmiertelności wzrasta u ludzi, którzy mają niski poziom cholesterolu.
Słynny amerykański ośrodek badań w Stanach Zjednoczonych – Framingham, badał mieszkańców Bostonu, a wnioski z badań brzmią następująco: podwyższony poziom cholesterolu po 48 roku życia, nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie.
Natomiast każde obniżenie poziomu cholesterolu o 1 miligram na decylitr krwi oznacza wzrost śmiertelności o 11 procent.
Podobnych badań wykonano na świecie więcej, a każde z nich kończy się podobnymi wnioskami.
Cholesterol jest substancją niezbędną dla układu nerwowego, wątroby, mózgu, kości, skóry, wzmacniania ścian komórkowych, produkcji hormonów, syntezy witaminy D.
Nie unikaj więc tłuszczu w diecie i nie pozwól się straszyć cholesterolem, lepiej mieć go więcej, niż za mało – to już pewne