mleko

Niezdrowe mleko

Większość z nas nie trawi mleka, a zdaniem lekarzy może być ono przyczyną groźnych chorób.
Mleko w naturze jest naturalnym pokarmem cieląt, ze względu na zawartość białka (kazeiny) powoduje szybki wzrost rogów i racic.
W Polsce na mleko i jego przetwory wydajemy co roku około 10 miliardów złotych, co  po przemyśle mięsnym i wędliniarskim czyni przemysł mleczarski najbardziej dochodowym.

Akcje reklamowe wmawiają nam, że mleko to samo zdrowie, tymczasem mleko, które kupujemy w sklepie ze zdrowiem nie ma nic wspólnego – to biały płyn.
W masowej produkcji mleka, krowy nigdy nie opuszczają obory, a produkcja mleka bije rekordy w ilości litrów mleka uzyskiwanego od najbardziej mlecznych krów. Ceną jest zdrowie krów, którym podaje się między innymi antybiotyki.
Pijemy mleko, które zostało przetworzone w zakładach mleczarskich – mleko UHT jest podgrzewane do 140 stopni i w ten sposób pozbawione naturalnych enzymów i znacznej ilości witaminy C, kwasu foliowego czy witaminy B12.
Jogurty i twarożki faszerowane są cukrem – zwłaszcza produkty przeznaczone dla dzieci, nie zawierają żywych kultur bakterii, zawierają modyfikowaną skrobię, przy ich produkcji nieuczciwi producenci mogą używać substancji pleśniobójczych jak perhydrol.
Produkty owocowe nie zawierają owoców tylko ich chemiczne zamienniki.
Do masła dodaje się oleje roślinne nie informując o tym konsumenta. Kontrole ujawniają, że co drugi producent masła w Polsce, oszukuje klienta zastępując w swoich przetworach tłuszcz mleczny roślinnym. Podobnie postępują producenci żółtych serów – tylko te droższe nie zawierają dodatku olejów roślinnych, reszta to produkty seropodobne.
Robiąc zakupy nie znajdujemy na etykietach informacji o źródle tłuszczu w serze czy maśle.
Te informacje szokują, zwłaszcza, że latami namawiano nas do picia mleka i jedzenia produktów mlecznych – miały wzmacniać nasze kości i zęby. Nie wzmacniają, ale raczej wypłukują wapń z kości. Zdrowiej jest uzupełniać wapń jedząc orzechy czy zielone warzywa.
Nasz organizm nie trawi białka z mleka krowiego (kazeiny), które podobnie jak cukier w mleku (laktoza) może wywoływać nietolerancje lub alergie.
Nietolerancje, alergie lub wrażliwość pokarmowa to wstęp do stanu zapalnego, a ten powoduje cały szereg poważnych problemów zdrowotnych.
Mleko nie jest zdrowe, mleko szkodzi dzieciom i dorosłym, mleka i nabiału należy unikać, a najzdrowiej wyłączyć go z diety zupełnie.

Przewiń do góry