Pomidor ach pomidor

Pomidor ach pomidor!

Jest rośliną psiankowatą, jego owoce zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: C, K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; flawonoidy, inhibitory enzymów, błonnik pokarmowy.
Najlepsze są pomidory z upraw gruntowych, lub te, które nie były długo transportowane i nie utraciły większości czynnych substancji pokarmowych.
W czasie przechowywania pomidory wydzielają etylen, który powoduje starzenie się innych warzyw i owoców – przechowuj pomidory oddzielnie, w temperaturze nie niższej niż 7 stopni, bo tracą wtedy wiele ze swoich walorów.
Ponieważ ogórki zawierają enzym askorbinowy rozkładający witaminę C, mówi się, żeby nie łączyć w sałatkach pomidorów i ogórków, ale coś wam powiem: moim zdaniem nie ma lepszej letniej sałatki niż ta ze słodkich pomidorów ze świeżym ogórkiem, cebulą, koprem i gęstą śmietaną, więc w tym wypadku robię wyjątek