aluminium2

Uwaga! Aluminium

Aluminium jest obecnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych metali na Ziemi, występuje miedzy innymi w:

  • szczepionkach,
  • lekach ( np. przeciwbólowe, przeciwbiegunkowe)
  • kosmetykach ( dezodoranty, antyperspiranty, kremy z filtrem)
  • żywności (sery, słodycze, puszkowana żywność)
  • opakowaniach, także w przemyśle spożywczym (kartony, puszki, aluminiowe naczynia, folia aluminiowa, gotowe posiłki z barów i restauracji)

Udowodniono , że wysoki poziom aluminium w organizmie uszkadza układ nerwowy (prowadzi do choroby Alzheimera, uszkadza tkanki mózgu) upośledza pracę tarczycy, powoduje choroby zwyrodnieniowe, może powodować osteoporozę.
Woda zatruta aluminium może powodować autyzm u małych dzieci.
Jedno z badań, którego wyniki opublikowano w 2012 roku, udowodniło, że najczęstszym źródłem zatrucia aluminium jest używanie aluminiowych naczyń, tacek i folii aluminiowej do gotowania, pieczenia, grillowania i podgrzewania potraw.
Przenikanie aluminium do żywności rośnie wraz z temperaturą, w jakiej odbywa się obróbka.
Badacze podsumowali swoją pracę następująco: Przenikanie aluminium do żywności rośnie wraz z temperaturą, w jakiej odbywa się obróbka. Opakowania z aluminium i folia aluminiowa nigdy nie powinny być używane do podgrzewania, pieczenia, grilowania i gotowania potraw, zwłaszcza produktów kwaśnych jak warzywa, potrawy z dodatkiem soku z cytrusów czy niektórych przypraw.


źródło: www.organichomeremedies.com

Przewiń do góry